dinsdag 8 juli 2014

How to: Kwasten wassen (+ haarborstel)


Eén van de rotklusjes in de beautywereld is je make-upkwasten wassen, je blijft het maar uitstellen, en uitstellen, en uitstellen. Toch moet het om de zoveel tijd gebeuren, want hoe langer je je kwasten vuil houdt, hoe meer bacteriën er op komen te zitten, en als je de vieze kwasten blijft gebruiken, krijg je puistjes, en zit je make-up niet goed op zijn plaats. Je kwasten kan je wassen op verschillende manieren, vandaag laat ik de manier zien die ik altijd gebruik.

Hoe vaak je je kwasten moet wassen verschilt per persoon. Als je je dagelijks opmaakt met je kwasten, moet je ze uiteraard ook vaker wassen, maar dit betekent niet dat iemand die zich amper opmaakt, nooit zijn kwasten moeten wassen. Zelf als je kwasten een maand onaangeraakt blijven staan, komen er bacteriën op. 
Tip: Berg je kwasten daarom goed op als je ze amper gebruikt.


Ik maak mij niet vaak op, ongeveer één keer per week. Dus ik probeer ik mijn kwasten om de twee maanden te wassen.


Wat heb je nodig?
 • Je vuile kwasten
 • Een handdoek
 • Keukenpapier
 • Babyshampoo (of kindershampoo, maar een gewone basic shampoo werkt ook)
Neem je spullen mee naar de badkamer, want je gaat alles aan de pombak doen.

1. Maak je hand nat


2. Doe er wat shampoo op
Ik zei dat je babyshampoo nodig hebt, omdat die het minst agressief zijn, maar je kan ook een normale shampoo gebruiken omdat je de shampoo toch niet rechtstreeks aanbrengt op de kwasten. Als je het voorzichtig gebruikt kan er niets mis gaan.


3. Maak met je vuile kwast rondjes op je hand. Je zal zien dat het vuil er meteen afkomt, blijf dit doen totdat er niets meer van de kwast afkomt.4. Leg de kwast op een vel keukenpapier

5. Doe dit met alle kwasten6. Spoel ze daarna één voor één af onder de kraan. Belangrijk hierbij is, dat je de kwast vasthoudt met de haartjes naar onder, spoel alleen het stuk af waar zeep op zit. Zo voorkom je dat er water in het gedeelte komt waar de haren met lijm zijn vastgemaakt. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de lijm oplost en je haren verliest. 


Maak tegelijkertijd draaibewegingen op je hand, nu kan er ook nog vuil afkomen. Blijf spoelen tot dat er geen zeep meer te zien is.

7. Leg de kwasten op een handdoek en laat ze drogen. Dit kan lang duren.

Tip: Maak je kwasten 's morgens schoon nadat je je hebt opgemaakt, dan zijn ze zeker droog tegen de volgende dag en kan je ze gebruiken.


Klaar!


Bonus: Ik bewaar mijn haarborstel samen met mijn make-upkwasten, dus ik reinig die ook altijd mee. Hiervoor heb ik dit filmpje gebruikt van Mascha, maar ik zal kort uitleggen hoe ik dat precies heb gedaan.

 1. Haal alle haren uit de kwast
 2. Trek de pluisjes rond de pinnetjes eruit
 3. Maak de borstel schoon met behulp van een tandenborstel, water en zeep.
 4. Laat drogen.
 5. Spray er een parfum op (de alcohol doodt de laatste bacteriën)
Zo, mijn kwasten en haarborstel zijn terug proper. 
Hoe vaak reinigen jullie jullie kwasten en haarborstel?
Liefs,
Sheela


6 opmerkingen:

 1. Kwasten schoonmaken is inderdaad vervelend, toch moet 't soms gebeuren! Ik heb ook van de HEMA en Kruidvat zo'n soort reinigingspul. Handig om je kwasten even snel mee schoon te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handige tutorial! Ik gebruik altijd een baby shampoo om mijn kwasten te reinigen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat handig dit, thanks voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was mijn kwasten ook zo, alleen met Zwitsal babyshampoo. De geur van Zwitsal is zo lekker! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijne tips, erg handig! Ik zou mijn kwasten eigenlijk iets vaker moeten wassen, goed voornemen om vanaf nu te gaan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Supertip, Sheela! Wat fijn dat je al je kennis van beautyness met ons deelt. :O)
  Tip voor je haarborstel: bij de drogist verkoopt men ook vaak van die kleine kammetjes, speciaal om pluisjes e.d. uit je borstel te kunnen kammen. Groetjes, Lucy

  BeantwoordenVerwijderen