zondag 2 maart 2014

Mondwater + ik = No Go!


Ondanks dat iedereen s'morgens zijn tanden poetst, heb je soms wel het gevoel dat je mond niet zo fris is, dat wil niet meteen zeggen dat je adem stinkt, en dat is vaak ook niet zo maar het geeft een onaangenaam gevoel bij jezelf. Er zijn vele producten die je kan gebruiken om terug een frisse mond te hebben zoals een kauwgum, een muntje, mondspray, je kan ook gewoon je tanden opnieuw poetsen, en dan heb je ook nog mondwater...Waarom krijgen wij een onfrisse mond?
Hier kunnen velen oorzaken voor zijn, ik zal de belangrijkste even opnoemen:

 • Je hebt etensresten tussen je tandenDaar kan je niet veel aan doen buiten even in de spiegel checken en zien dat je geen eten op je voorste tanden hebt zitten. Je kan moeilijk even in school of op je werk je tanden beginnen poetsen. Vaak hoor ik dat mensen hun tanden pas poetsen na hun ontbijt, er zit wat logica in maar zelf poets ik ze altijd meteen als ik uit bed kom. Je ontbijt eten met een vuile mond vind ik vreselijk, en dan moet je vaak ook nog praten met je huisgenoten.. grote kans dat je dan uit je mond stinkt. Ik spoel mijn mond na het ontbijt, maar ik poets mijn tanden niet opnieuw.
 • Je poetst niet lang genoegToen ik klein was had ik altijd een mini zandloper in de badkamer staan, ik poetste net zo lang tot het zand aan de andere kant zat, dat was volgens mij 2 minuten. Nu time ik mijn poetsbeurten niet maar ik zorg dat ik overal heb gepoetst en dan ben ik ook ongeveer 2 minuten kwijt.
 • Je poetst je tong nietWist je dat je tong de meeste bacteriën heeft in je mond? De kans dat je adem stinkt komt meestal door je tong. Er bestaan speciale tongschrapers die je kan vinden bij de drogist maar je kan ook gewoon een aparte tandenborstel voor je tong gebruiken. Zorg dat je het witte op je tong wegpoetst, maar ga niet te diep anders moet je kokhalzen.
 • Je poetst niet grondig genoegDit is heel cliché, maar we weten allemaal dat je voor, achter en op je tanden moet poetsen, vergeet geen plekjes en natuurlijk je tong ook niet.
 • En dan heb je nog een aantal oorzaken zoals te veel knoflook gegeten hebben, roken, alcohol, ...


Ik heb in het begin van het artikel een aantal hulpmiddeltjes genoemd die een slechte adem tegen gaan en één daarvan was mondwater. Het bekendste merk mondwater is volgens mij Listerine, misschien gebruik jij het ook wel? Listerine is een mondspoeling die je normaal na het tanden poetsen gebruikt, maar je kan het ook door de dag tussen twee poetsbeurten gebruiken.  
Dit is wat Listerine belooft als je het twee maal per dag gebruikt:

 • voorkomt en vermindert tandplak
 • voorkomt en bestrijdt tandsteen
 • helpt bacteriën tussen de tanden verwijderen
 • verfrist de adem 24 uur lang (dit is wat ik wou!)


Na een aantal keer gebruiken ben ik eruit, ik koop dit spul niet meer. Ten eerste vind ik het onhandig, je moet oftewel aan de fles drinken, waar ik absoluut geen voorstander van ben, uit de dop (ook jakh!) of je moet er al een glas of grote lepel bij nemen. Het is de bedoeling dat je hier 30 seconden je mond mee spoelt, en dan uitspuwt. Bij mij lukt het goed als ik het zo'n 7 à 8 seconden in m'n mond houd. Daarna begint het te prikken en krijg ik een onaangenaam gevoel in mijn mond. Ook na het uitspuwen blijft dat gevoel voor een aantal minuten. Bovendien vind ik niet dat je mond daarna erg fris voelt.


Wat ik veel beter vind, en wat ook beter zorgt voor een frisse mond naar mijn mening is mondspray. Je spuit een aantal keer in je mond en je hebt meteen een frisse adem en zo voelt het ook. Bij mondwater stinkt je mond niet, maar je krijgt meer een neutrale geur, en het is vooral dat brandend prikkelig gevoel dat mij bij mondwater stoort. Bovendien kan je mondspray gemakkelijker meenemen in je tas en kan je ook na elke maaltijd gebruiken. Nog een tip die ik wil meegeven is drink regelmatig water! Water neutraliseert de adem en spoelt bacteriën weg, die vaak zorgen voor een slechte adem.

Ik denk dat het van persoon tot persoon af hangt wat voor jou het beste werkt. Wat doen jullie tegen een niet zo'n frisse mond?

Liefs, 
Sheela

3 opmerkingen:

 1. haha ik ken het gevoel, het prikt en ik moet er altijd echt doorheen om het vervolgens met een mond waar vuur uit komt voor mn gevoel heel opgelucht uit te spugen zodat ik een kwartiel mn tong in een straal stomend kraanwater kan laten hangen... nee ik ben er ook geen fan van!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer dat het niet werkt voor je, misschien moet je eens een milde versie proberen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruik wel elke dag mond water maar dan een milde versie!

  BeantwoordenVerwijderen