vrijdag 27 februari 2015

Mijn ervaring met de examencommissie +tips!


Dit is een artikel voor wie examencommissie doet, of wie van plan is om het te doen. 

Bij de examencommissie kan je je diploma behalen door examens af te leggen. Klinkt heel gemakkelijk, want je hoeft niet naar school te gaan, maar is het gemakkelijk? Ik heb mijn diploma behaald via de examencommissie en ik deel vandaag mijn ervaring.
Mijn ervaring:

Ik had in mijn laatste jaar secundair onderwijs een C attest (met drie jaarbuizen). Ik zag het echt niet zitten om een heel jaar opnieuw te doen terwijl ik bij de examencommissie maar drie examens hoefde af te leggen. Dus ik wou proberen om dat jaartje in de grote vakantie in te halen waardoor ik alsnog in september kon beginnen aan de universiteit.
Als eerst moet je je inschrijven voor een infosessie, die gaat door in Brussel. Daar geven ze uitleg over hoe alles verloopt en op het einde krijg je een gebruikersnaam en wachtwoord, waarmee je kan inloggen op het EC-platform. 
Vervolgens moet je €30 betalen. Dat kan online of via overschrijving. Ik heb dat via een overschrijving gedaan maar ik raad je aan om dat online te doen. Bij een overschrijving duurt het twee tot drie weken voordat je account actief is, als je het online betaalt is het meteen actief. Bij mijn overschrijving was er zelfs iets mis gegaan waardoor het drie tot vier weken duurde.
Ik kreeg een vrijstelling op al de vakken waarop ik reeds geslaagd was op school in het zesde jaar. In totaal moest ik nog maar drie vakken afleggen: cultuurwetenschappen, gedragswetenschappen en geschiedenis. 
Dan kon ik beginnen plannen. Het was ondertussen eind juli en de eerstvolgende examens vielen allemaal in september. Ik vond het best laat maar het was nu eenmaal zo. Ik had een maand om te studeren. De examencommissie zorgt niet voor cursussen. Daar moet je zelf voor zorgen. Ik had geluk dat ik de cursussen van school had. De examencommissie heeft wel een vakfiche opgesteld voor elk vak waarin staat wat je moet kennen. Dus bijvoorbeeld 'de politieke structuur kennen en begrijpen', maar de structuur zelf staat er niet in. Pas op! De examencommissie kan daar heel vaag in zijn. Je weet niet hoe diep je op de leerstof moet ingaan. 
In september begon het schooljaar, ik ging ook ook naar school just in case, voor het geval examencommissie mij niet lukte. Na ieder examen duurt het twee tot drie weken voor je je resultaat krijgt. Op 2 van de 3 vakken was ik geslaagd. Nu moest ik alleen cultuur nog opnieuw doen. Ik kon wel niet meer aan de universiteit beginnen, maar ik dacht dat als ik nu voor februari slaag, misschien het tweede semester nog kon doen.
Ik schreef me in voor het volgende examen en dat viel in november! Weer zo lang wachten, en dat betekende ook gewoon naar school blijven gaan en je best blijven doen. Nu had ik een beter idee over hoe het examen in elkaar zat, dus kon ik me ook beter voorbereiden. Helaas was ik weer gezakt, en het vreemde was dat ik evenveel punten had als bij het eerste examen: 43, terwijl het veel beter ging deze keer. Ik plande een dag in om mijn examen in te kijken, die dag was in januari. Ik ontdekte dat ze me drie punten te weinig hadden gegeven dus dat had ik gemeld. Mijn volgend examen was in februari. Ik moest nu echt wel slagen. Naar de universiteit kon ik niet meer gaan, maar mijn motivatie was dat als ik nu slaag een half jaar vakantie heb. Ik had dit keer cursussen gebruikt van examencommissie.be, dit is niet hetzelfde als de examencommissie! Ze werken dus niet samen, ze verkopen gewoon cursussen. Ik had deze keer heel uitgebreid geleerd en het examen ging heel goed. Ik dacht dat ik in de 70 ging halen ongeveer maar ik had 50. Soms verbeteren ze heel streng, soms heel mild. Maar ik was wel geslaagd nu, eindelijk! Mijn diploma ontvang ik in de loop van volgende week. Ik ben nu gestopt met school en heb vakantie.

Tips:

  • Schrijf je zo snel mogelijk in! Het proces van de EC duurt héél erg lang, en de bedoeling is om zo snel mogelijk je diploma te behalen. Stel je zit in het zesde en in de loop van je examens ben je zeker dat je niet zal slagen. Schrijf je dan meteen in, want het duurt ook een aantal weken voor je naar de infosessie kan.
  • Als een aantal examens slecht gingen op school, laat dat je niet demotiveren! Doe je best voor al de andere vakken want als je geslaagd bent in het jaartotaal krijg je een vrijstelling bij de EC.
  • Betaal je €30 online, want dan kan je meteen je examens beginnen plannen.
  • Er is een facebookpagina waar je veel tips en examenvragen kan vinden, je vind ook een deel van de cursussen.
  • Zorg dat je alles kent uit de vakfiche! Ik weet dat het vaag blijft maar zorg dat je zeker wat weet over alles wat er in staat.
  • Ga elk examen (waarop je gezakt bent) inkijken. Vaak kan je je punten ophalen als je een fout vind.
  • Als je je examenlokaal uitkomt, neem dan meteen pen en papier en schrijf alle vragen op die je je herinnert. Als je zakt voor dat examen kan je die vragen goed gebruiken.
  • Als je je examen gaat inkijken krijg je een verbetersleutel. Bekijk dat heel aandachtig en als je uit het lokaal bent, schrijf meteen alles op wat je je herinnert.
  • Stel je stopt met school omdat je je diploma hebt behaald, schrijf je dan in bij de VDAB als schoolverlater, als je dat niet doet krijg je geen kindergeld meer. Als je meteen gaat werken of meteen kan studeren hoeft dit natuurlijk niet.
Dit zijn mijn tips en mijn ervaring met de examencommissie. Ik hoop dat je er iets aan hebt, en geef niet op. Leer goed, en knal die examens!
Als je nog vragen hebt, stel ze maar hieronder bij de reacties of stuur me een mailtje op sheelaworld@hotmail.com
Liefs,
Sheela

1 opmerking: