vrijdag 3 oktober 2014

Steunzolen in hakken


Ik ben altijd al gek geweest op hakken, het liefst zo hoog mogelijk. Toen ik klein was deed ik altijd de hakken van mijn tante aan, ook al kon ik er nauwelijks op lopen. Ik ben er ook redelijk vroeg mee begonnen, en elke keer wanneer ik schoenen koop, vind ik die met hakken het allermooist. Hakken dragen was voor mij nooit een probleem, totdat ik steunzolen kreeg.


Ik droeg al sinds het eerste middelbaar ongeveer steunzolen omdat ik platvoeten heb. Het was op dat moment niet zo'n probleem om schoenen te kopen, in de meeste pasten m'n steunzolen prima. Open schoenen droeg ik toch niet, omdat ik m'n voeten daar te lelijk voor vond, en als ik hakken droeg, liet ik de steunzolen eruit.Toen ik ouder werd, merkte ik dat ik meer last kreeg van m'n voeten. Ik had pijn als ik lang wandelde en ik liep wat scheef, zelfs vriendinnen begonnen het te merken. Toen ik naar mijn orthopedist ging, zei hij dat mijn bot (dat de boog in je voet vormt) aan het zakken was, net zoals bij mijn moeder, bij haar is het helemaal ingezakt. Waarschijnlijk zal dat bij mij ook gebeuren... Thanks genen :/


Vorig jaar mocht ik één keer in de twee weken hakken dragen, nu heeft mijn orthopedist het me afgeraden. Ik snap het wel, want als ik nu loop op hakken lijk ik net dronken, terwijl ik daar vroeger helemaal geen probleem mee had. 


Wat moet ik nu met al mijn hakken doen? Een deel heb ik verkocht op Kapaza, een deel heb ik weggegooid, en de mooiste stukken ga ik bewaren voor ... misschien als ik een feestje heb van een uur ofzo? In ieder geval, ik loop vanaf nu dus alleen maar op platte schoenen. Of ik het leuk vind, neen want ik was dol op hakken.


De steunzolen in de hakken stoppen is ook geen optie, omdat de steunzool speciaal voor de vorm van je voet, op maat is gemaakt, en met een hak vervormt je voet, en je steunzool dus ook. 


Als mijn bot nu blijft zakken, zal ik waarschijnlijk geopereerd moeten worden. Ik heb al een afspraak bij de specialist voor in de zomer, om te zien wat er verder zal gebeuren. 

Door de jaren heen heb ik gezien wat voor mij helpt bij het vinden van juiste schoenen, die tips deel ik later in een apart artikel.

Dragen jullie steunzolen? Hoe doen jullie dat dan met hakken?
Liefs,
Sheela26 opmerkingen:

 1. Ik draag geen steunzolen dus ik heb geen idee maar ik zou ook wel echt balen hoor! Geen hakken kan ik mij echt niet voorstellen haha :)

  Liefs Rosie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Snap de frustratie!! Heb zo'n 6 jaar geleden mijn voet gebroken en sindsdien doen hakken werkelijk pijn na een half uur. Dus ik draag ze ook nooit mee :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vervelend dat je daar last van hebt zeg! Wel fijn dat je het met steunzolen wat kan remmen. Hopelijk ziet je afspraak er voor in de zomer goed uit en zakt je bot niet meer. Ik draag geen steunzolen, ondanks dat ik het soms wel nodig heb in bepaalde sneakers, die zijn zo uitgelopen. Dan lopen ze gewoon het lekkerst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie schoenen! Ik heb nog nooit bij het probleem stilgestaan omdat ik zelf geen steunzolen draag! :-)

  Ik zag je blog bij een reactie onder het artikel van Cynthia, en ik volg je nu op Bloglovin! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoef gelukkig geen steunzolen te dragen. Echt jammer voor je dat je geen hakken meer kan dragen! x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ah, wat balen zeg, lijkt me echt vervelend! Ik draag zelf geen steunzolen, en kan in principe dus ook prima hakken dragen. Ik kan je helaas geen advies geven! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De pumps op de foto zijn gaaf! Wat balen dat je geen pumps meer kan dragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sheela en anderen,

  Nou ik ben er ook ééntje met steunzolen. Als vanaf kinds af aan. De schoolarts vond de voeten wel erg plat en kreeg daardoor een verwijzing naar de orthopeed in het ziekenhuis. Nou dan weet je het wel, dan krijg je steunzolen aangemeten.

  Pumps en steunzolen is eigenlijk géén comibinatie. Vooral de hoogte van de hakken is dan belangrijk. Dus iets met een klein/laag blokhakje (maximaal 4 cm. en een uitneembaar voetbed) zal ook bij jou geen probleem moeten zijn. Laat niet onverlet dat je wel hele mooie pumps aan hebt en wat sluiten ze mooi om en aan je voeten !! Tevens hangt het er ook vanaf wat voor soort steunzolen je aangemeten hebt gekregen? Lange of juist korte en van wel materiaal ze zijn gemaakt.

  Het klopt inderdaad dat platvoeten wel erfelijk kunnen zijn. Mijn moeder en ik hebben beiden hetzelfde type voeten. Plat, dun en smal en ook beiden steunzolen. Mijn orthopeed zegt ook dat steunzolen en platvoeten meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

  Wat voor steunzolen heb jij eigenlijk, lange/korte, materiaal en hoe werden ze bij jou aangemeten?

  Verneem wel nader in de blog van jou ....

  Groetjes,
  Suzanne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt wat je zegt. Mijn ortho raadt het mij ook altijd af om hoge hakken te dragen, een hak van 3cm ongeveer is prima, de hak is dan ook breed waardoor je meer steun krijgt enzo. Hij zei "de beste schoenen voor een vrouw met platvoeten zijn mannenschoenen", zij hebben vaak een kleine hak. Maar ik vind dat niet zo mooi, dan hou ik het liever op platte schoenen.
   In de hakken op de foto heb ik mijn steunzolen trouwens niet aan, dat doe ik nooit. Als ik hakken draag als deze zorg ik er voor dat ik ze maar een paar uur aan heb en dan doe ik er geen zolen in, anders vervormen ze.
   Ik had vroeger korte steunzolen maar ik merkte amper verschil, dat was bij zo'n arts waar je bijna al het geld krijgt terugbetaald, dan ben ik naar een andere ortho gegaan via het ziekenhuis, en hij gaf me lange zolen. Nu merk ik ook wel verschil. Ik raad je aan om lange zolen te nemen.
   Ik laat ze elk jaar opnieuw aanmeten, ik moet m'n voet dan in zo'n schuimdoos doen. Bij mijn vorige ortho moest ik mijn voet stempelen door op een plaat te drukken met je voet.
   Liefs xx

   Verwijderen
 9. Sheela,

  Maar wat heb jij een grote schoenmaat zeg, maat 41. Kom zelf niet verder dan 39 tot 39,5. Heb zelf ook wel een paar pumps staan (lage blokhakjes van max. 4/5 cm.). Noem het altijd meer zitschoenen. De steunzolen heb ik daar bijna ook nooit in, alhoewel ze allemaal een los en uitneembaar voetbed hebben. Steunzolen en pumps, hoe laag de hakken ook, zijn géén combinatie!! Ook nooit geweest, alhoewel de hedendaagse schoenen veel meer steunzoolproof zijn dan voorheen. Vroeger moest je toen altijd van zulke "lompe" oma schoenen hebben om daar de zolen in te kunnen dragen. Tegenwoordige zijn er best leuke hedendaagse schoenen te koop voor als je steunzolen hebt.

  Om goed op hoge hakken te kunnen lopen, heb voeten met hoge wreven nodig. Dus beetje holvoeten om het kort om de hoek te zeggen. Zulke voeten zijn snel vormbaar aan de zolen, hoogte en model van de pumps met de hoge hakken. Heb je dat van nature niet, dan moet je zoveel qua stand/vorm/model overbruggen, dat ga je gewoon niet redden.

  Heb jij al lang steunzolen? Heb je ze als kind ook al eerder gehad? Van welk materiaal heb jij ze allemaal al wel niet gehad en heb je dikke of juist de dunne?.

  Ik heb eigenlijk altijd van zulke 3/4 steunzolen, dus van hak/hiel tot onder de voorvoeten. Met z'n hoge boog voor in de voetholte en een pelot (zo'n soort druppel model) voor onder de voorvoeten. Van die lange tot onder de tenen ben ik niet zo gecharmeerd.

  Hoe ze het bij mij aanmeten, heel wisselend. In mijn kindertijd altijd gipsafdrukken (m.i. nog altijd de beste methode), maar wordt bijna niet meer gedaan. Later, inderdaad, van zulke blauwdrukken. Je gaat met je voeten op een soort papier staan met daaronder een soort stempelkussen. Ondertussen trekken ze met een pen/potloodje of houtje de omvang van de voeten over op het afdrukpapier. De afgelopen keren bij mij ook vaak via z'n schuimbakje/-doosje. Je moet dan gaan staan, met je blote voeten, in een soort opengeklapte schoenendoos met roze-oranje oase/foam/fondant, waarna je er door je gewicht in wegzakt. Net het gevoel alsof je op zand loopt.
  Daar mijn voeten aan dat schuim geen enkele steun of correctie hebben, zak ik daarin altijd heel breed en vreemd in weg. Met als uitkomst hele brede afdrukken, daar ik juist hele smalle voeten heb. De laatste keer zijn er voor de zekerheid, naar de afdrukken in het schuimbakje, ook nog even onbelaste gipsafdrukken gemaakt. Zeg er trouwens altijd bij dat ik graag smalle wil en niet die brede lompe dingen.

  Verneem wel nader in de blog van jou ....

  Groetjes,
  Suzanne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inderdaad grote voeten, het zit in de familie helaas. Ik vind m'n voeten echt niet mooi, ik draag bijna nooit open schoenen. Ik moet vaak ook een grotere maat nemen zodat mijn voet én de steunzool in de schoenen passen.
   Ik heb nu 18 en draag ongeveer 7 jaar steunzolen, bij mij heeft ook de schoolarts ontdekt dat ik platvoeten heb, ik had er op dat moment geen last van en had er ook nooit op gelet. Ze zeiden bij mij wel dat ik steunzolen moest dragen tot m'n 18de en dat m'n voeten daardoor hol zullen worden tegen dan. Dit klopt natuurlijk niet, de zolen geven alleen maar steun, ze heten niet voor niets steunzolen. Toen had ik halve zolen, van m'n hiel tot het gedeelte waar de hol zit. Dat gedeelte waar de hol moet zijn was een beetje dikker in m'n steunzolen. Later ben ik naar een andere ortho gegaan, hij gaf me volledige steunzolen omdat ik ook zo'n driehoekje nodig had van voor aan m'n voorvoet. Sinds dit jaar heb ik ook een dik gedeelte onder m'n tenen omdat ik last had van eksterogen, dat zijn kleine bultjes op je tenen die ontstaan door de steunzolen.
   Ik heb altijd lederen steunzolen gehad. Ik het begin waren ze niet dik, maar ze hebben ze elk jaar dikker en dikker gemaakt. Aan de kant van het holgedeelte zijn ze ongeveer een cm.
   Bedankt voor de leuke reacties :)

   Verwijderen
 10. Sheela,

  Die steunzolen heb ik dus al vanaf mijn 6e. Was er dus al jonger bij dan jij. Net wat ik zei, de schoolarts vond de voeten wel erg plat en vond dat ik steunzolen nodig had. Kreeg daardoor een verwijzing voor de orthopeed. Nou dan weet je het daar wel wat ze gaan zeggen, "ze zet de voeten wel erg naar binnen", "ze zakt wel erg met haar voeten naar binnen" en "je hoort haar lopen". Steunzolen werden als DE oplossing voorgeschreven en voor je het wist zat je al in het gips voor het maken afdrukken.

  Als ik jaarlijks bij de schoolarts kwam vroeg ze altijd naar de steunzolen en werd er naar mijn voeten gekeken (alhoewel ik ook in het begin 2x en later 1x per jaar naar de steunzolendokter moest in het ziekenhuis). Diende direct de losse steunzolen mee te nemen vanuit de kleedruimte naar de spreekkamer van de schoolarts. Ze zagen bij controle (zowel bij orthopeed als schoolarts) altijd verbetering van de voetenstand, maar we waren er nog niet. Uiteindelijk zijn de voeten plat en heel smal gebleven.

  Jij moet ook altijd voor afdrukken gaan staan in in zo'n bak met schuim? Moet dan zelf gaan staan, met mijn blote voeten, in een soort opengeklapte schoenendoos met roze-oranje oase/foam/fondant, waarna ik dan in weg zak. Net het gevoel alsof je op zand loopt (raar gevoel, net alsof je zweeft).
  Daar mijn voeten aan dat schuim geen enkele steun of correctie hebben, zak ik daarin altijd heel breed en vreemd in weg. Met als uitkomst hele brede afdrukken, daar ik juist hele smalle voeten heb. De laatste keer zijn er voor de zekerheid, naast de afdrukken in het schuimbakje, ook nog even onbelaste gipsafdrukken gemaakt. Zeg er trouwens altijd bij dat ik graag smalle wil en niet die brede lompe dingen. Hoe vind jij die belaste afdrukken in zo'n schuimbakje? Heb jij trouwens brede of smalle voeten?

  Eerst zal ik ze tot mij 10e moeten hebben, toen tot mijn 12e, vervolgens tot mijn 16e en uiteindelijk werd nergens meer over gesproken ................... dus levenslang !!
  Hoe kan je nou van platvoeten ineens op je 18e holvoeten hebben, dat snap ik nou ook niet.
  Wat is nu precies zo'n driehoekje? Lees dat je inmiddels hele bouwwerken hebt. Balen hoor.

  Verneem wel nader in de blog van jou ....

  Groetjes,
  Suzanne.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sheela,

  Hoe gaat het met jou steunzolen, heb je ze nog steeds? Al weer eens voor controle geweest bij de "steunzolendokter"? Ik ben afgelopen week geweest en ik moet weer nieuwe laten aanmeten daar de oudjes zijn doorgezakt en enigzins aan de korte kant zijn. Mag dinsdag voor met maken van afdrukken bij de orthopedisch-instrumentenmaker.

  Groetjes,
  Suzanne..

  BeantwoordenVerwijderen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Suzanne,
   Fijn dat je mij op de hoogte houdt.
   Ik draag inderdaad nog steeds steunzolen, ik denk dat ik ze voor altijd zal blijven dragen want ik merk dat als ik steunzolen in goeie schoenen draag (dikke zool met veters) ik dan veel beter een dag kan stappen zonder pijn te hebben. Ik laat ze ook jaarlijks vernieuwen, op 2 juli is mijn afspraak bij de specialist, zij zal me dan ook ineens vertellen of het beter is om een operatie te doen of niet. De kans is groot dat die nog wat jaartjes wordt uitgesteld. Ik ben van plan om nog een artikel te maken over tips bij steunzolen, dus kom binnen een paar weken zeker eens piepen op mijn blog ;)
   Liefs,
   Sheela

   Verwijderen
 13. Sheela,

  Leuk en goed dat je een nieuw topic start met tips en trucs over het dragen van steunzolen. Denk dat vele meiden hiermee toch soms wel worstelen. Een arts kan wel roepen dat je steunzolen moet gaan gragen, maar ze moeten wel gedragen (kunnen) worden in het liefst leuke schoenen.

  Nou ik zal als ik jou was nou niet direct opteren voor een operatie, maar je moet natuurlijk zelf weten. Zal er zelf nou niet direct een goed gevoel over hebben. Kreeg nog wel een schoenadvies, moest dus geen hoge hakken maar ook niet van zulke platte ballerina's. Hakhoogte van 3 cm (met een los en uitneembaar voetbed) was ideaal (nou als dit dat nog niet wist als "ervaringsdeskundige"). De nieuwe steunzolen zijn bij mij afgelopen dinsdagmiddag aangemeten, daar de oudjes waren doorgezakt en enigzins aan de korte kant. Krijg nu iets langere met een veel hoger driehoekje voor onder de voorvoeten. Jij ook die steunzolen met zo'n driehoekje (bobbel/druppel) voor onder je voorvoeten?

  Het op-/aanmeten was net als de afgelopen keer weer gaan staan in een schuimbakje/-doosje. Ik moest gaan staan, op mijn blote voeten, in een soort opengeklapte schoenendoos met roze-oranje oase/foam/fondant, waarna ik er in wegzakte. Net het gevoel alsof je op zand liep, niet vervelend overigens hoor. Daar ik aan dat droge schuim geen enkele steun of correctie hebben, zakte ik heel breed weg. Met als uitkomst hele brede afdrukken, daar ik juist erg smalle voeten heb. Dat meisje die het aanmeten deed adviseerde direct ook maar even (onbelaste) gipsafdrukjes van de voeten te maken want het was maar de vraag of de instrumentenmaker de juiste vorm en model kon optekenen uit de (ver en breed ingezakte) afdrukken in het schuimbakje. Zeg er trouwens altijd bij dat ik smalle wil en niet die brede lompe dingen !!

  Groetjes,
  Suzanne.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sheela,

  En hoe is het gisteren gegaan bij de "steunzolendokter". Operatie, nieuwe steunzolen?

  Groetjes,
  Suzanne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heyy!

   Wat leuk dat je mijn afspraak hebt onthouden, lief dat je ernaar vraagt! Alles is prima verlopen. Ik hoef geen operatie gelukkig. Ze hebben me gewoon nieuwe zolen voorgeschreven, dus net zoals de vorige keren moest ik een afdruk in dat roze schuim maken. Ze gaan hem nu enkel iets hoger en steviger maken aan de kant van de 'boog'. Ook zeiden ze dat ik best van materiaal verander, ik had nu kunststof, maar nu ga ik leer hebben. Dat stinkt niet, en is beter af te wassen. Het ziet er ook gewoon properder uit. Wanneer ik mijn zolen binnen een paar weken ga afhalen zal ik er foto's van maken en die verwerk ik dan in het artikel met steunzolentips.
   Is bij jou ook alles in orde?
   Ik vind het trouwens echt heel lief dat je regelmatig een comment achterlaat, dat doet me echt plezier :)

   Liefs
   Sheela

   Verwijderen
 15. Sheela,

  Nou gelukkig maar misschien ook wel verstandig dan je niet geopereerd hoeft te worden. Dat lijkt mij nou helemaal niets. Dat deden ze bij bij mij ook altijd bij het aanmeten van nieuwe, dat de bogen iets hoger moet worden. De laatste keer moesten ook de druppels (ballen) voor onder de voorvoeten iets anders en hoger. Jij die druppels/ballen ook in de zolen voor onder de voorvoeten? Krijg je nu van zulke lange zolen (van hak tot onder de tenen) of juist die 3/4-tjes (van hak tot onder de voorvoeten)? Wel super makkelijk voor jou zeg, zulke afdrukken maken in roze schuim. Even stappen wegzakken en klaar. Net het gevoel alsof je op zand loopt (raar gevoel, net alsof je zweeft).
  Heb jij nooit last dat je naar binnen in-, door- en uitzakt? Ik hb mijn nieuwe steunzolen nu 14 dagen. was wel erg wennen qua stand en model. Maar dat heb ik altijd bij nieuwe. Ze waren bij het afpassen wel iets te breed, waardoor ze smaller gemaakt dienden te worden. Niets nieuws voor mij, heb ik altijd last van met mijn zeer smalle pootjes. Kan & mag jij nu nog wel op hakken lopen?

  Groetjes,
  Suzanne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik wilde zelf ook helemaal niet geopereerd worden. Langs de ene kant is het wel positief maar ik wist langs de andere kant dat het niet nodig is. Voorlopig toch niet, en het revalideren zag ik al helemaal niet zitten.
   Ik heb ook die ballen onder m'n voorvoet maar niet zo extreem, bij mij is het vooral de boog waar de nadruk op ligt. Ik heb inderdaad lange zolen, een aantal jaar terug had ik er altijd zo halve, op dat moment vond ik die wel goed maar sinds ik bij een betere dokter ben heb ik altijd de lange. Ik merk ook gewoon dat ze kwalitatief beter zijn.
   Ik snap wat je bedoelt met het naar binnen zakken, dat had ik ook maar dat is logisch aangezien ik platvoeten heb. In het begin had ik altijd de neiging om mijn voet recht te houden en zo het binnenzakken tegen te houden, zo krijg je een mooiere afdruk maar dat is uiteraard helemaal niet de bedoeling, dus nu duw ik toch extra goed zodat het ook duidelijk is dat ik doorzak.
   De dokter zei dat ik wel op hakken mag lopen maar ik moet het echt wel beperken, dus op een speciale gelegenheid of zo voor enkele uren. Ik vind het wel jammer want ik was dol op hakken, maar ik merk echt wel dat het beter is voor m'n voeten, en dan kan ik de hakken wel laten staan. De laatste keer dat ik hakken droeg is alweer een jaar geleden, en toen vond ik het best moeilijk omdat ik het al zo lang niet meer had gedaan.
   Liefs,
   Sheela

   Verwijderen
  2. Sheela,

   Hoe gaat het met jou steunzolen, heb je ze nog steeds? Al weer eens voor controle geweest bij de "steunzolendokter"? Ik moet eind mei weer en denk dat ik wel weers nieuwe moet, daar de oudjes enigzins zijn doorgezakt.

   Groetjes,
   Suzanne.

   Verwijderen
 16. Beste Sheela,
  Dit probleem ken ik, zelf heb ik al jaren steunzolen vanwege platvoeten. Verder niets ernstigs zei mijn podotherapeut.
  Ik wissel wel onwijs veel qua schoenen van allstars tot hoge hakken, mijn podo kon hier ook nooit iets mee en raadde het altijd af. Tot ik begin dit jaar iemand in Nieuwegein vond die ook zooltjes maakt voor hoge hakken, hij is nog goedkoper ook (90 euro ipv 220). Je moet hem maar is googelen, zijn naam is Stefan.
  Dus nu draag ik meerdere zooltjes in verschillende schoenen!

  Hoop dat je iets hebt aan mijn reactie.

  Groet, Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sheela,

  Hoe gaat het met jou steunzolen, heb je ze nog steeds? Al weer eens voor controle geweest bij de "steunzolendokter"? Ik moet eind mei weer en denk dat ik wel nieuwe moet, daar de oudjes wederom enigzins zijn doorgezakt.

  Groetjes,
  Suzanne.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zelf vind ik hakken ook erg mooi. Heb ze vroeger ook veel gedragen overigens. Ik merk nu dat mijn voeten het niet meer aankunnen. Ik denk dat het een verstandige beslissing is om op plattere schoenen te gaan lopen. Wel zou ik inderdaad wat mooie hakken bewaren voor feestjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoe elegant hoge hakken ook zijn, ze zijn niet voor mij aangezien ik moeilijke voeten heb met bovendien een brede voorvoet. Ik loop de deur plat bij podoloog en orthopedist. Ik adviseer op zoek te gaan naar elegante platte schoenen of iets met lage hakken.

  https://www.van-mook.nl/?hoofd_ref=3&sub_ref=0&subsub_ref=0

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik vind hoge hakken ook erg mooi! Helaas draag in inmiddels orthopedisch schoeisel en de echte pumps zijn daardoor niet voor mij weggelegd. Maar het valt me heel erg mee, ik heb orthopedische schoenen met een klein hakje en ik mag ze zelf ontwerpen. Dat maakt het toch een stuk leuker! http://www.devoetspecialist.nl/orthopedisch-schoeisel

  BeantwoordenVerwijderen