donderdag 3 september 2015

Het dood aangespoeld jongetjeHoe zou jij je voelen? Als jij vast zat in je land waar het levensgevaarlijk ik door een oorlog en waar de levensomstandigheden barslecht zijn, dan zou jouw grootste wens toch ook zijn om weg te geraken uit die ellende? Als dat niet kan of niet mag, zou je toch ook willen vluchten? Ook al is het illegaal, dan nog zou je toch je best doen om op zoek te gaan naar een beter leven? Voor jezelf, voor je familie, en voor de toekomst van je kinderen. 
Ik zag net een artikel over Aylan, een jongetje van drie jaar dat uit Syrië wilde vluchten. Hij zat samen met zijn gezin op een vluchtelingenbootje naar Europa toen zijn bootje een lek kreeg en begon te zinken. Aylan heeft het niet overleefd, en spoelde aan op de kust van Turkije... 
Dit artikel heeft me zo hard aan het denken gezet. Waarom moeten er zo veel onschuldige mensen zo'n levensgevaarlijke situaties meemaken om gewoon in vrede te kunnen wonen? Waarom kunnen de Europese landen niet meer solidair zijn en véél méér vluchtelingen opnemen? 
Drieduizend doden op de Middellandse Zee die dit jaar naar schatting zijn omgekomen, DRIEDUIZEND!! De Europese landen die weten goed genoeg dat er dagelijks mensen zijn die uit gevaarlijke landen zoals Syrië willen vluchten, kunnen ze hen dan niet méér helpen in plaats van ze dood te laten aanspoelen op hun eigen kust? 


Er zijn ook veel mensen die op andere illegale manieren Europa proberen binnen te geraken, veel mensensmokkelaars laten vluchtelingen in hun vrachtwagen toe terwijl zij de grens oversteken, en als zij worden gepakt, worden ze gestraft, terwijl ze die vluchtelingen een beter leven willen geven in een land waar er vrede is. 
Natuurlijk is het makkelijk gezegd dat het westen maar iets moet doen, het grootste probleem is de oorzaak, en die moet in het land van de vluchtelingen worden aangepakt, maar ook dat is natuurlijk veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. 

RIP lieve Aylan, en alle andere vluchtelingen die om het leven zijn gekomen :(
Konden wij, als burgers maar meer doen...

Vind jij dit nog kunnen?
Bron foto's + krantenartikel 1 + 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten